December 7, 2009

Conrad V. Meyer

Director

Army Board for Correction of Military Records
1901 South Bell Street

2" Floor

Arlington, Virginia 22202-4508

Dear Mr. Meyer,

I am in receipt of your letter dated November 18, 2009. I was not aware of the three year
time period a person has to file a petition, and appreciate the Board’s waiver of that in my
case. ‘

Your letter, and the Board’s decision to decline my request to amend my DD Form 214 to
include my four years at West Point, are egregious. I will explain why.

Included in the Board’s rationale is the conclusion that my time at West Point was not
active duty. This is totally incorrect. Title 10 of the United States Code, Section 3075,
defines “active duty,” and who falls under this definition. It states:

“§3075. Regular Army: composition

(a) The Regular Army is the component of the Army that consists of persons whose
continuous service on active duty in both peace and war is contemplated by law, and of
retired members of the Regular Army.
(b) The Regular Army includes—
(1) the officers and enlisted members of the Regular Army;
(2) the professors, director of admissions, and cadets of the United States
Military Academy; and
(3) the retired officers and enlisted members of the Regular Army.”

The bold and underlined emphasis are mine.

Based on this very specific wording, a cadet at West Point is on active duty in the United
States Army. While a cadet I carried a green ID card of an active duty service member, I
was subject the Uniform Code of Military Justice, I received military pay from the
Department of Defense, and I wore the uniform of a United States Army cadet. How
could I have done this if I was not on “active duty?”

For the Board to state that my time at West Point was not active duty, Title 10 U.S.C.,
Section 3075 was either never consulted during the Board’s deliberations, or the Board
doesn’t know it exists. This is inexcusable.



In addition to the Board’s erroneous statement that my time at West Point is not active
duty, the Board also based its decision on the fact that my time there does not count
toward time as a commissioned officer. I am aware that it doesn’t. But the Board is
using this to conclude that my time at West Point was not active duty, and therefore can’t
be put on my DD Form 214. Where does the Board make this connection? I can’t find it
in it your letter.

Army Regulation 635-5 authorizes time at West Point to be reflected on the DD
Form 214, at the same time clearly noting that it doesn’t count toward time as a
commission officer.

Army Regulation 635-5 addresses circumstances exactly like mine. That is why I sent
my request to the Board. The Board ignored the very Army regulation that applies to my
case, instead of using it to grant my request. It also ignored Section 3075 of Title 10,
U.S.C., which it is supposed to follow when making its decisions.

The Board cites the DD Form 214 for use when a period of military service ends. Neither
L, nor any other graduate of West Point, received a DD Form 214 when we left the
academy because we were not ending a period of service. We were continuing to serve
on active duty, but in a different status. But that does not mean our time at West Point
was not active duty. The reason for my application to your Board is to correct this gross
oversight, i.e., that cadets at West Point are on active duty but this time is not reflected on
their DD Form 214’s. Army Regulation 635-5 specifically addresses this error, but the
Board refuses to follow it to help the service member it exists to serve.

This gross mistake needs to be corrected, but the Board obviously does not agree. Or,
worse, it simply ignored my request and doesn’t know Army regulations and the United
States Code. If the Board doesn’t know that Section 3075 exists, how can it do its job?
If it doesn’t know time at West Point is active duty time, how can it state in its finding
that it isn’t? Therefore, upon what basis does the Board disagree with my request?

There is nothing in Army Regulation 635-5 that says my time at West Point can not

be reflected in block 12¢ on the DD Form 214. Furthermore, my time at West Point
was active duty. Therefore, the Board’s finding is nullified.

To justify its conclusion, the Board states that Army Regulation 635-5 allows use of the
DD Form 214 for time at West Point if a cadet is “separated.” Where does Army
Regulation 635-5 specifically state that Block 12c can only be used if a cadet is
“separated,” but not if the cadet graduates? Is the Board saying the DD Form 214 can be
used if a cadet leaves West Point prior to graduation, but not if he graduates? If so,
where in Army Regulation 635-5 is the Board getting this? Following the Board’s
rationale my time at West Point would have counted as military service if | had never
graduated, but it doesn’t count because [ did! Would it have been better if I had flunked
out? ‘



If the Board can’t show where time at West Point can not be reflected on the DD

Form 214 if a cadet graduates, then the Board has no justification denying my
request.

Army Regulation 635-5 specifically describes what to put in Block 12C in cases like
mine. It states: “BLOCK 12C INCLUDES SERVICE AS A USMA CADET FROM
(date) to (date). SERVICE NOT CREDITABLE FOR ANY PURPOSE IN
COMMISSIONED OFFICER STATUS.” Section 3075 of Title 10, U.S.C., clearly states
that [ was on active duty as a USMA cadet. What gives the Board the right to say I was
not on “active duty,” and therefore I am not allowed to have my West Point time on my
DD Form 214? How can Army Regulation 635-5 have this wording in it, clearly
indicating that time at West Point is active duty service, yet the Board concludes it is not?
Simply put, the Board is not following Army Regulation 635-5, and appears to be
completely ignorant of Section 3075 of Title 10, U.S.C., the law that governs the United
States Army, and the law the Board is charged with following.

The Board cites Title 10, U.S.C., section 971(a), that states time as a cadet can not be
counted toward time as a commissioned officer. Yet, the board is using this as a
prohibition against putting my time at West Point, which does not count as commissioned
officer time but is active duty time, on my DD Form 214. My application is not asking
that my time at West Point be applied to time as a commissioned officer. I am only
asking that my time at West Point be shown on my DD Form 214, reflecting the fact that
I was on “active duty” as a cadet for four years, which I am authorized to request per
Army Regulation 635-5 using the wording from it shown above.

The wording of Army Regulation 635-5 is so specific, it is clear that its purpose is to
include time at West Point on the DD Form 214, but not to allow that time to count as
commissioned officer time. Section 3075 proves my time at West Point was active duty
time, and Section 971 states that time does not count as commissioned officer time.
Army Regulation 635-5 takes into account both of these sections from Title 10, U.S.C.,
and provides the specific wording to amend the service member’s DD Form 214 to
include their time at West Point as time on active duty military service, and not count it
as commissioned officer time for purposes of calculating their retirement benefits. This
is clear, yet the Board seems not to understand this simple process.

What is so ludicrous about the Board’s finding is its reference to “justice.” What is just
about having served on active duty for four years at West Point only to be told by the
Board it doesn’t count as “active duty” military service, which is in complete
contradiction to Title 10, U.S.C., Section 3075? What is just about being told that if I had
been “separated” from the academy (i.e., kicked out, resigned, etc.), that time would have
counted and been reflected on my DD Form 214, but it can’t be if I graduated? What is
just about my citing the Army Regulation that specifically supports my request, only to
be told by your Board that it doesn’t? Last, what is just about requesting the Board’s
help, only to realize it doesn’t even know what is clearly stated in section 3075 of Title
10, U.S.C., the law of the United States that pertains to the Army?



Your letter states the DD Form 214 is a “snapshot in time,” and a reflection of the
applicant’s record of military service at the time of his separation from active duty. Yet,
in the final paragraph of the Board’s statement it says that my “service as a cadet at West
Point was not active duty.” On one hand the Board is saying I am not on active duty at
West Point, but then says the DD Form 214 is used to reflect time at West Point if a cadet
is “separated.” If time at West Point is not active duty, why does a separated cadet get a
DD Form 214 at all? The fact is, time at West Point is active duty, and therefore the

- Board’s rationale in reaching its decision is doubly erroneous.

I request my DD Form 214 be amended to reflect my four years on active duty at West
Point, from July 2, 1973 to June 8, 1977, per Army Regulation 635-5. If my request is
not granted, I will have no choice but to initiate a Congressional enquiry.

Sincerely,

Michael M. O’Brien



